Op basis van continue opleidingen te volgen heb ik onderstaande specialisaties opgebouwd.

Op maat gemaakte nagelbeugels

Op maat gemaakte teenstukjes

Teennagels kunnen soms een te bolle vorm krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.

Bolle nagels kunnen flink pijn gaan doen als de nagel diep in het nagelbed drukt. De hoeken en randen van de nagel kunnen op den duur ingroeien in de huid. Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties.

 

 

Nagelbeugel - Orthonyxie
Door het plaatsen van een nagelbeugel wordt de bolle nagel weer een mooie platte vorm gegeven. Daarmee wordt het ingroeien voorkomen. Deze techniek wordt orthonyxie genoemd. Nagelbeugels kunnen van speciaal ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt.

Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Resultaat
Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.

Ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven. Voetbalschoenen en balletschoenen hebben wat dat betreft een slechte reputatie. De nagels worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de grootste krachten te verwerken krijgt.

Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veelvoorkomende oorzaak van ingroeien in de huid. Als een nagel al pijnlijk in de nagelwal drukt wordt de nagelhoek vaak schuin afgeknipt. Dat verlicht weliswaar de pijn maar maakt het probleem volgens podotherapeuten alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien. Knip de nagels recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens 'onzichtbaar' eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken.

 

 

 

 

Het zelf vervaardigen van eenvoudige duurzame, soepele en elastische hulpmiddelen op basis van siliconen noemt men orthoplastie. Dit is afgeleid van de Griekse woorden orthos = recht en plassein = vormen. De toepassing van siliconen in de pedicurepraktijk noemt met orthesiologie. Door het aanmeten van een individuele siliconenorthese kunnen complicaties, die meestal het gevolg zijn van teenafwijkingen, vaak verholpen worden.

De behandeling is gericht op het behoud of verbeteren van de functionele bewegelijkheid van de tenen. Siliconenorthesen kunnen zowel protectief, het voorkomen dat een klacht verergerd, als correctief, het geleidelijk corrigeren naar de oorspronkelijke teenstand, worden toegepast.

 

Toepassingen:

  • Voor drukontlasting, bescherming en /of het voorkomen van een klacht. Onvoldoende beschermde delen en uitstekende botvorming aan de voet beschermen tegen druk en wrijving d.m.v. een projectieve orthese.
  • Voor eenvoudige correctie. Een orthese vervaardigen om scheefstand van tenen te corrigeren of om toename van een afwijking te voorkomen. Of ter ondersteuning en /of het strekken van onder druk staande tenen, bijvoorbeeld om eelt op de teentoppen onder een hamer-of klauwteen tegen te gaan. Dit noemt met een reductieve orthese.
  • Voor het voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt. Dit noemt men een consolidatie    
  • Voor preventie bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven.
  • Richtlijnen Risicovoeten: Protectief en Preventief Het tijdelijk of blijvend ontlasten van de tenen / voet. Of bij verhoogde druk of afwijkingen.   

Nagelplaatcorrectie

 

Een te sterk gekromde (hyperconvexe) nagelplaat kan wel eens drukpijn geven ter hoogte van de huid of kan de nagel zelfs doen ingroeien. Orthonyxie kan in dat geval een oplossing zijn! Orthonyxie staat voor het corrigeren van de gekromde nagelplaat door middel van een beugeltje. Een beugel wordt steeds op maat van de nagel vervaardigd en aangepast, het wordt op de nagelplaat bevestigd om de kromming van de nagelplaat één- of tweezijdig te verminderen.